Deltagere: Anders, Klaus, Erik, Teitur og Kirsten (referent). Rasmus på online.
Afbud: Bente og Knud
Dagsorden
1. Valg af dirigent og referent.
Anders blev dirigent og Kirsten referent.
2. Samarbejdsaftale mellem fællesråd og kommunen
Nyt fra sidste møde hvor Erik, Klaus og Rasmus deltog.
Rasmus aflagde referat af mødet med Århus Kommune (ÅK) d.27.05., mens Klaus og Erik supplerede. Alle tre enige om at mødet var noget kaotisk.
- Hensigten: ÅK ønskede at opdatere den tidligere udgave 2022 og ville gerne have input.
- Jakob B & Nicolaj B havde håbet på afklaring allerede.
- Intention: Byrådet ønsker at styrke fællesrådenes mandat, samt lette arbejdet, give os en mere central position blandt borgerne, som samlende talerør og platform for borgerinddragelse.
- Udkastet kom fra Tekn.og Miljø (T&M), derfor meget fra deres perspektiv. Blev åbenbart opfattet som en endelig aftale, der bare skulle præsenteres for byrådet, men her måtte man slå bak.
- Fællesrådenes arbejdsgruppe (5 valgte personer) gennemgik deres gennemtænkte og gode krav; mhp. at kunne udfylde opgaven, som ÅK ville ønske det. Vi må håbe at dette høringssvar og deres syn på blinde vinkler fra ÅK bliver inddraget.
- Nogle deltagere var højrøstede, utilfredshed, brok, derfor egt. ikke dialog. Salen var sur på især to pkt.:
- 1) Acceptere menige medlemmer og ikke bare foreninger, som mange har nu.
- 2) gratis medlemskab, men kun for menige. Et acceptabelt ÅK princip, hvis vi fortsat får støtte, MEN, så er vi ikke uafhængige og skal spørge ÅK, hvis brug for flere penge – eller tjene dem ind på anden vis. Det er mange Fællesråd med mange forskellige vilkår.
- Vil gratis medlemskab få motivationen til at falde? Nogle er allerede kontingentfri.
- Hvis man ikke lever op til den kommende Samarbejdsaftale, så kan ÅK afbryde samarbejdet og slette tilskuddet (dog nok kun i ekstreme tilfælde)
- Mangfoldighed: Begreber blev brugt mange gange, men blev ikke afklaret. Kun principper blev let drøftet, slet ikke nået til ordlyden. Ligeledes blev Repræsentativt heller ikke defineret nærmere. Nok ikke bare repræsentation i medlemmer og best., men repræsentative holdninger for alle. Vi skal huske at invitere bredt.
- Konklusion: Ikke færdigt. ÅK troede nok at Fællesrådene var længere end vi egt. var. ÅK var for naiv mht. omstillingsparathed og hurtig gennemførelse. ÅK synes lidt overrasket over modstanden, så der er udfordringer.! Meget stor forskel på hvordan vi fungerer, er organiseret, sammensat, traditioner, hvor ÅK ønskede at vi skal være mere ensrettede.
- Rasmus synes egt. at baggrund og proces var positiv, mhp. at styrke de borgernære fællesskaber. Lokale viden og holdninger kan bringes videre. Det afsluttende gruppearbejde skulle give bud på hvordan man kan sammenkoble de mange forskellige udgaver af fællesråd.
- Vi enes om at det meste kunne rimelig let passes ind hos os. Positivt at ÅK er opmærksom på os og endda har tildelt os i HF mere tilskud, end vi har bedt om.
- Brev fra ÅK d.31.5., hvor man erkender at der er bred variation, T&M vil revidere proces og overveje mødets kommentarer i næste version. Herefter bliver vi inddraget.
Vedhæftede filer:
”Kvittering ifm. Samarbejdstale” fra Nicolai Bang og kommunen
”fællesrådenes ønsker”
3. Hvordan hverver vi nye medlemmer. Brainstorming
Ifølge Klaus har meget været prøvet. Er der nye tiltag vi kan finde på? Eller skal vi forbedre nogle af de gamle.
- Dele flyers rundt?
- Æblemostedag i større og forbedre version? (overvejet, men forkastet)
- Borgermøde med hvervning af medlemmer?
Aktuel status / Erik om økonomi: Der er opkrævet kontingent hos 42 registrerede medlemmer, men kun godt 20 har betalt indtil nu. Dags dato er der 52.000 kr. på bankkonto.
- Teitur: mail til alle ejerforeninger og grundejerforeninger, også PR for os. Efterlyse ideer, så Hasle bliver et bedre sted at bo.
- Anders: rimelig overskueligt, men kan være svært at finde kontakt. Måske spørge ud på FB?
- Erik: ÅK vil ikke udlevere liste over sådanne pga. GDPR. ÅK vil heller ikke sende besked ud.
- Hvis ikke liste over kontaktpersoner, så må vi finde hjemmesiderne?
- Flyers (f.eks. som Trøjborg fællesråd). Vores gamle udgave skal sikkert opdateres?
- Overveje print – og på FB. (skoler, biblioteker, kulturhuse)
- Hvad laver Hasle fællesråd egentlig. Dårligt kendskab herom blandt folk, vi skal huske at påpege at Fællesrådene har en unik position, som ÅK ønsker at styrke som et vigtigt talerør /platform. Vi kan viderebringe sager via en kort vej til beslutningstagerne. Forstå at man kan få indflydelse, som f.eks. torv, trafik her i Hasle, hvor der også snart er store ændringer på vej.
- Tilbyde oplæg på relevante møder og foreningers GF, skoler / skolebest./ forældreråd, skal kombineres med udlevering af flyers (Erik, Anders, Kirsten har tilbudt at holde oplæg)
- KØN: Vi har en udfordring ift. at gøre os synlige i vores område, der ikke er samlet som i Åbyhøj og på Trøjborg omkring et strøg eller handelsstandsforening, men hvor de også har gjort meget for at blive kendt, via aktiviteter eller projekter.
- KØN: Man kan søge fonde, f.eks. Nordeas grønne indsats og Sallingfonden, og hos ÅK. Erik: Folkeoplysningsfondet har en Straks-pulje
PLAN: vi går efter en ny flyer, gerne inspireret af Trøjborg Fællesråds udgave.
Teitur vil lave udkast til indhold og Rasmus vil overtale sin far til at sætte det op til print. Anders finder fotos – og efterlyser igen liste hos ÅK.
4. Frøpuljen
Er der nogen som har input til hvor det kunne gavne og som kunne tænke sig at stå for at indsende forslag til kommunen. Evt. samle samarbejdskræfter i sognet?
Ansøgningsfristen til blomsterfrøpuljen er d. 1. september 2024.
Links:
https://aarhus.dk/demokrati/projekter-og-samarbejder/natur-og-miljoe/aarhus-blomstrer-vildt
https://www.facebook.com/NaturMiljoAarhus/
- I sin tid fik HF løg til kirkeskrænten, dvs. offentlig grund, hvor kommunen lagde dem.
- Aktuelt er der flotte pinselinjer.
- Erik har set vilde blomster på Bronzealdervej og den nye park nedenfor Klokkervej.
- Vi har drøftet det gode tilbud fra ÅK, men kan ikke lige se hvor vi kan så frø.
PLAN: vi enes om at det bedste ville være at udbrede det via FB (v. Anders)
5) Anlægsprogram 2024-25, se udsendt dok.
- I det program er vi kun blevet tildelt en ”cykelsti ved Runevej” (ikke nærmere specificeret). Iflg. Erik er den nu lavet, en meget kort strækning, der har taget 4 mdr., og kun fører op til Ringvejen, men slet ikke videre ned ad Runevej mod Jernaldervej. Det giver ingen mening..
Vi savner indsats for krydset på Herredsvej, f.eks. forskudt lyskryds til cyklister. ÅK vil åbenbart ikke lave noget ved de mange problematikker. Dog blev ÅK’s repræsentant, Heidi, forskrækket over selv at opleve eksempler på alternativ og farlig bilkørsel.
Krydset danner prop ved Herredsvej, pga. den massive trafik til-fra Skejby – og det at syddelen er en lille vej, der får trafik fra den store nordlige del.
Måske skal vi nøjes med at præcisere én ting? Måske kan vi koble den kommende BRT-bus-føring til at ”forberede trafikken”, så man ændrer på trafikkulturen på forhånd? Vi håber man vil lukke Herredsvej Syd. Måske kan vi drøfte 4-5 ting på næste møde, som de vigtigste?
Aktuelt har ÅK ”den grønne mobilitetsplan” som højst prioriteret.
6) Evt.
- Anders er registreret hos ÅK som ny formand. Mangler nøgle + kode, som skal hentes hos Sofie.
- opdatering efter møde 9.april vedr. Frydenlundscentret (1165) + se mit tidligere referat. Nu skilte med QR koder, hvor man kan afgive sin mening om udenoms-området. Efter mødet er udsendt Byvækst ved Frydenlund, der anføres som et ”knudepunkt for Letbane / BRT – og derfor kan man nedsætte antal P-pladser”.
- Faktisk har HF ingen FB-profil, så Rasmus vil oprette én.
- Man kunne minde folk om Borgertip.app, som måske kan medvirke til at rette små fejl i Hasle.
Kommende mødedage, ALTID kl.18.30:
Vi satser på at mødes enten tirsdage eller torsdage.
13.8) OK, selvom formand Anders er forhindret.
Følgende datoer var fastsat, men vi afventer at Klaus får grønt lys for lokaler:
12.9) + 10.10) + 14.11) + 5.12., julefrokost ude)