Referat generalforsamling, Hasle Fællesråd d.13.3.2025
Hasle Sognehus kl.19-21 / 29 fremmødte
- Valg af dirigent og referent
Dirigent Flemming Madsen, Hasle Kirkes Menighedsråd
Referent Kirsten Østergaard Nielsen, HF.
Tilstede fra HF var:
Anders Sørensen, Klaus Bendixen, Erik Vigsø, Bente Bergmann, Rasmus Nymann og undertegnede.
- Bestyrelsens beretning introduceret af Klaus.
- Samarbejdsaftale med Aarhus Kommune, gennemgået af Rasmus
En pågående korrespondance om ny samarbejdsaftale mellem fællesrådene og kommunen har trukket ud. En ihærdig arbejdsgruppe prøver at få tilrettet det foreløbige forslag.
Peter Iversen spørger om Teknik & Miljø (T&M) ejer fællesrådene?
Rasmus (HF): Nej, vi er selvkørende, med eller uden tilskud, men vi har et tæt samarbejde. Vi får ingen indflydelse på områder som ”Den nære sundhed”. Vores fokus er trafik, sikkerhed, byggeri, information.
- Trafik
Krydset Herredsvej / Ringvejen
Som opfølgning på Borgermøde for to år siden arbejder vi videre med det problematiske kryds.
Vi har foreslået at Herredsvej syd ensrettes (fra vejen ”Ved Skolen”) mod Skejby for at sikre skolevejen, børn og andre bløde trafikanter. Herredsvej er også en travl cykelvej til/fra Skejby Sygehus og uddannelsessteder, cyklister har trange kår på vejen i myldretiden og er i farezonen med travle bilister. Samtidig er det et farligt kryds, især for venstresvingende fra Ringvejen og ind på Herredsvej syd – og fra Herredsvej ud på Ringvejen. Krydset er omlagt for få år siden; men HF og andre blev ikke spurgt, og der var ingen høringsproces. Udsendte fra ÅK har været der sammen med os, og måtte erkende at der let opstår farlige situationer.
Jesper Vangvig (Kalenderkvarteret): Frygter at trafikken så bare flytter til Haslegårdsvej, hvor der i forvejen megen trafik, trods nye bump. Forældre sætter deres børn af her - og så går de over boldbanen. Jesper pointere at Kalendervej kunne blive en alternativ rute, hvilket er uhensigtsmæssigt pga. tunnel under Ringevejen munder ud her og at der ligger en daginstitution.
Dette vil HF tage med i betragtning, hvis kommunen vælger at se nærmere på forslaget om ensretning af Herredsvej syd.
Grøn Mobilitet
En plan, der sigter mod færre biler i midtbyen, bedre forhold for grønne alternativer (cykel, bus ect.), bedre skoleveje, bedre og roligere omgivelser at bo i for kommunens borgere.
Tidligere planer fra kommunen om BRT-busser på Ringvej til Skejby sgh., med endestationer i Viby og på Randersvej er sparet væk. Vi håbede ellers at busserne kunne være med til at justere - og evt. lukke Herredsvej ved krydset. Foruden gøre det lettere at komme gennem trafikken i et grønt alternativ.
HF ønsker generelt lavere hastighed i vores område. T&M er af politikeren blevet bedt om at fremstille 3 pakker med mulige veje hvor hastigheden kan sænkes (lille, mellem og store ændringer). Formand Anders har skrevet med andre fællesråd med områder mellem ringvejen og ringgaden, som alle bakker op om 30 km. zoner i udvalgte områder (såkaldte trafik-øer).
Der er en politisk debat på tværs af landet, er i gang om hvor vidt kommuner selv kan bestemme at nedsætte hastigheden til under 50 km/t. Borgmesteren er gået ind debatten for at muliggøre denne selvbestemmelse og for at kunne sænke hastighed til borgernes fordel.
HF har forelagt ÅK vores ønske om 50 km/t på Viborgvej fra Ringvejen til Ringgaden (nu 60 km/t). Mange faktorer spiller ind her. Specielt den forventede Letbanes fase 2 op/ned ad Viborgvej.
Åge Dahl håber letbaneplanen droppes.
Iflg. Keld Nørgaard er 60 km. dispensation. Bymæssig bebyggelse og tæt trafik skulle være 50 km/t.
Eigil Andersen støtter behovet for fredeliggørelse, med reference til vores Borgermøde.
Karen Pedersen, der bor Præstehavens blokke, oplever megen trafik og køer, så ja tak til 50 km/t.
Anders, Odinsgården, kommentar om myldretid, men er tilfreds med 2 højresvingsbaner fra Skejby nu.
Karin, Februarvej, støtter 30 km. på villaveje, fremfor flere bump. Hun er glad for at udkørslen til Herredsvej er lukket, det giver meget mere ro. Ifølge deres grundejerforening er det forsøgsordning.
Johnny Hansen så gerne at planen binder kvartererne mere sammen.
Peter Iversen påpeger at Grønmobilitetsplan lige straks er i høring, med bare 1 måneds frist, dvs. indtil 13.april. Grønmobilitetsplan er således ikke vedtaget, trods politisk forlig. Den skal vedtages i Byrådet.
Der er gode elementer, men den vil medføre mange forandringer. F.eks. en P-plads i Tilst, så folk opfordres til at tage off. transport. Nogle A-buslinjer bliver måske gratis allerede til sommer (også 3A) med hyppigere afgange, og uden køreplan. Peter foreslår et Borgermøde med det fokus, for vi er udfordret med det korte varsel. AS er i tvivl om vi kan nå det.
Peters andet forslag var en grundgruppe på 2 personer, der får kommenteret høringssvaret.
Erik (HF) m.fl. har ønske om buslommer på Jernaldervej, der klotter til, men ÅK har sagt nej.
Susanne, Odinsgård, oplever at det er umuligt at komme over vejen, for biler holder ikke tilbage. Der er stærk trafik på Jernaldervej, så 2 busser samtidig OG mange biler giver problemer.
Rudolf fra Holmstrup, hvor der er 400 husstande, klager over én indkørsel uden baner. Der opstår farlige situationer, når biler kører tæt på hinanden. På Runevej køres der stærkt.
Peter, Holmstrup, der er i afd.best., vil gerne mødes med HF ang. Jernaldervej og de forskellige problemer. Han vil invitere os, så vi kan lægge en plan sammen til ÅK senere. HF er meget interesseret i sådant et samarbejde.
Erik (HF) siger ja tak til fællesmøde. Problemet er forværret, fordi trafikken er øget på Viborgvej, så flere kører nu ad Jernaldervej.
Bente (HF) bor på Viborgvej, hvor det er tydeligt at trafikken er forøget, med flere lastbiler, fordi de vil undgå de nye barrierer og chikaner på Silkeborgvej.
I Åbyhøj er Silkeborgvej blevet indskrænket, med røde felter, stolper og overgange. Kun 50 km., og farten er tydeligvis dæmpet. Den model er stort set alle fremmødte enige om at ønske os ind ad Viborgvej. I Hasle er der desværre ingen butiksgade eller aktiv handelsstandsforening, der kan samarbejde med HF.
Ellehøjskolen (tidl. Ellekær) skal lukkes i 2026. Så skal der være boliger, nok tæt-lav bebyggelse, men vil det betyde mere trafik? Er det undersøgt?
Frydenlundcentret
Planerne passer ÅK, der vil have byfortætning i stedet for spredning byen ud over landdistrikter og opland. Man ser gerne højere byggeri langs op langs hele Viborgvej, bl.a. til kommende kunder til Letbanen.
Anders (formand, HF) mener derfor at vi spilder kræfter på at protestere mod den store plan.
Vi har været inviteret til formøde med bygherre og arkitekter i to omgange for at se foreløbige udkast, men stadig med ukendte detaljer. De nærliggende villaer op ad Viborgvej skal rives ned og give plads til Gårdhavehuset (blandede lejlighedstyper) og Cykelhuset (ungdomsboliger), men uden nok P-pladser, med risiko for at få parkerede biler op ad Haslevangsvej og Østrevej. Under det nye Fryndenlundcenter planlægger man med et P-hus under jorden med bare 98 pladser til 200 lejligheder i den store karré.
Byggeriet skal i høring (OBS. 20.6.-22.8.) - og der skal laves lokalplan derefter.
Claus Bondum, Præstehaven, spørger til evt. butikstorv? KØN (HF) har set tegninger over et meget stort butikslokale, måske til Rema1000 eller lignende og et par mindre i butikslokaler i gadeplan i den store karré.
Andre spørger til evt. øget trafik på Fenrisvej, der allerede er overbelastet. Problem for Fenrishus.
På Frydenlundsallé ser HF en udfordring i vareindlevering kan give problemer for / fodgængere / cyklister / Når der også skal være plads til biler og evt. vejtræer.
Viborgvej omkring Hasle Torv
Investor har opkøbt villaer på Viborgvej (120,132,134 + ejendomme med Kallo og Kallos nabo) mhp. at omlægge dette til anden boligform. Umiddelbart ønsker man en lang karré med lejligheder og butikker ved torvet. Vi har foreløbig kun hørt løse planer. Invester vil gerne samarbejde om input til butikker og indretning af sin side af torvet. HF er med på at indkalde til ide udveksling, vedr. fremtiden for Hasle Torv? Vi håber at præge valg af byggeri og butikker.
På den anden side af Viborgvej er erhverv, bl.a. med 365 og Fittness. Bagner EL er flyttet. Her har vi også hørt til planer fra en investorgruppe om nyt og højt byggeri. Dette er over et år siden og vi har ikke hørt mere siden og ingen lokalplan endnu.
Bestyrelsens beretning blev herefter godtaget.
3. Regnskab og budget ved kasserer Erik Vigsø. Kort gennemgang af det udsendte regnskab. Beregnet indtægt i 2024 var 3.500 kr. mindre end angivet (bl.a. fordi vi ikke har bedt om tilskud fra ÅK). Beløbet er godkendt af bestyrelse og revisorer.
Beregnet udgifter 31.000 kr., men kun brugt 13.000 kr. Ved borgermøder er serveret kaffe /kage.
Forplejning til bestyrelsesmøder, ca. 600 kr. pr. gang. Status er 47.000 kr. i banken.
Regnskabet blev godkendt.
Budget for 2026, hvor vi denne gang vil ansøge om ÅK-tilskud på 15.000 kr. Borgermøder som tidligere år. Forventet indtægter 21.000 kr. / udgifter 25.500 kr. / resultat 4.500 kr.
Budgettet blev accepteret.
4. Kontingent fastsættelse
Med det godkendte budget vil bestyrelsen fastholde det nuværende kontingent (private 150 kr. / erhverv og institutioner 250 kr.). Dette blev positivt modtaget.
5) Indkommende forslag / INGEN.
6) Valg af bestyrelse, herunder:
a) valg af bestyrelsesmedlemmer (op til 11)
b) valg af suppleanter (op til 3)
Følgende bestyrelsesmedlemmer er på valg:
Anders, Bente & Kirsten. Alle modtager genvalg - og blev valgt.
Klaus, Erik, Knud & Rasmus er på valg næste år (2026).
Vi havde den glæde at 3 nye personer ville træde til, så følgende blev valgt:
- Kirsten Boelt, Klokkerbakken (ikke tilstede, har sendt skriftlig anmodning)
- Per Rye Jensen, Hasle Ringvej
- Rudolf Bay, Jernaldervej
7. a) valg af 2 revisorer
De siddende vil gerne fortsætte, så Steen Saabye og Kjeld Nørgaard blev genvalgt. Tak til dem.
7. b) valg af 2 revisorsuppleanter / intet behov.
8. Eventuelt
Eigil Andersen udtrykte ros til bestyrelsen for vores indsats. Mange tak for det. Eigil.
Afslutningsvis takkede formand Anders for god ro og orden. Også tak til Bestyrelsen - og ikke mindst de tre nye medlemmer. Han opfordrede alle til at involvere sig, sende input – følge med på hjemmesiden og Facebook (+ gerne ”likes”) – samt til at udbrede kendskabet til Hasle Fællesråd.
Marts 2025:
Referent Kirsten Østergaard Nielsen
Formand Anders Sørensen