Udskriv

 

Referat fra Borgermøde i Hasle Sognehus d.4. november 2021

Med deltagelse af Steen Bording Andersen (S), Gert Bjerregaard (V), Sander Jensen (SF) & Ango Winther (C) fik vi gennemført et godt borgermøde om væsentlige forhold af stor betydning for Hasle.

Klaus Bendixen fra Hasle Fællesråds Bestyrelse bød velkommen med et oplæg, der satte fokus på nogle af de aktuelle problemstillinger.

Der er utrolig mange projekter i gang - eller på vej - i vores område, herunder:

Fra salen blev der suppleret med en aktuel sag vedrørende den gamle el-station på Viborgvej (tidligere Gudenå-centralen, en bevaringsværdig bygning), hvor 3 bygherrer allerede har varslet et højt byggeprojekt, der vil omringe bygningen (nr.51). Dette projekt havde ingen af de tilstedeværende politikere hørt om endnu.

Ango Winther tilbød at mødes med beboerne, og slog fast at evt. ”lidt anløbne investorer og bygherrer ikke bare får deres vilje i Byrådet”.

Vi efterlyser et samlet overblik, der overvejer konsekvensen af de mange spredte projekter og deres følgevirkninger. Der mangler bl.a. koordinering af den belastende trafik og parkering, både nu og i fremtiden. Allerede nu står trafikken ofte stille på Herredsvej og Viborgvej til gene for de tilstødende gader og veje.

Politikerne medgav, at der bygges meget tæt og højt i byen i disse år, og de fleste indrømmede at Aarhus Ø var blevet et skræk-eksempel på et kompakt område.

Overordnet set vil Kommunen skåne landbrugsjord og bygge i områder, der allerede har skoler og institutioner, så der er også mange oplandsplaner.

Mange i salen fremhævede at investorer har fået alt for stor magt, mens borgerinddragelse og høringssvar ikke får nok opmærksomhed. De tilstedeværende politikere virkede ret indstillet på at se nærmere på projekter og vilkår i vores område. Kommende fortætning skal gennemføres mere nænsomt. Der var også stemning for at sørge for at borgerne skal høres og inddrages tidligere i processen, ligesom overordnet infrastruktur skal højnes.

Investorer og bygherrer skal ikke bare kunne kaste nye planer ud, før de har været forbi Byrådet. Der skal satses på mere byliv og nærmiljø i Hasle samt evt. nytænkning af torvet.

MEN.., kommunalvalg 2021 står for døren - og det kan få stor virkning på hvem, der bestemmer fremover i Aarhus Byråd og Kommune.

Generelt:

Der var drøftelser om manglende grønne områder og en vis æstetisk karakter. Der blev efterlyst kvalitetskrav og variation til nybyggeri, så det ikke kun bliver grimme kasser.

Fortætning kan være nødvendig, men skal ikke presse naboer og parcelhuse med høje og tætliggende bygninger. Der skal medtænkes grønne områder. Lokalsamfundet skal kunne ånde og have sit særpræg, også efter en by-fortætning. I forbindelse med Kulturby 2017 var der stor bevågenhed med den regionale kultur, men den synes fordampet nu.

Er nedrivning af flere boligblokke ikke bare spild af gode ressourcer, som ikke løser sociale problemer? Politikerne mente at nedrivning kan fortynde et socialt belastet kvarter, og sikre bedre integration, men hvordan – og hvor skal folk flytte hen? Jo, der var mange spørgsmål og færre konkrete svar, men en fin dialog.

De fremmødte borgere og Hasle Fællesråd fik ros med på vejen for ”at udfordre og stille krav” til politiker og Byråd, så vi i samarbejde kan få det bedste ud af de fremtidige tiltag.

Det blev et godt Borgermøde, som forhåbentlig vækker eftertanker. Tak til alle, der deltog.

Referent Kirsten Østergaard Nielsen, Bestyrelsesmedlem i Hasle Fællesråd